Bättre talare tack vare McGuire-programmet

Jens Andersson är tacksam för att han fått resebidrag för att delta i McGuire-kurser där han utvecklat sin talteknik och blivit en bättre talare. Här berättar Jens om två kurser som han varit med på under året.

Jag har under året varit med på två McGuire-kurser, en i Århus i Danmark i februari och en i Düsseldorf i Tyskland i november.

Bra kurs i Danmark

Jag har varit på kurs i Århus flera gånger tidigare. Jag gillade så även denna kurs. Det var Christian Breuner som höll i kursen, en otroligt kompetent person, med gedigen erfarenhet inom McGuire. Han var även min förste instruktör när jag gick på min första McGuire kurs i Malmö för många år sedan, därför blev det en nostalgitripp för mig. På kursen i Århus pratar vi våra egna modersmål vilket är bra då jag får kommunicera så att både danskar och norrmän förstår vad jag säger. Det är också en utmaning i sig att tala både långsamt och tydligt. 

Det skandinaviska upplägget ser ut så här: Dag 1 läggs mycket fokus på de nya studenterna som ska lära sig enligt McGuire metoden andas på ett nytt sätt, där vi alla fokuserar på att andas kostalt (dvs. med bröstkorgen). Sakta men säkert får de nya studenterna börja med att ljuda ord, därefter säga sitt namn. Det är för att den nya andningstekniken kräver otroligt mycket fokus och disciplin därav att det gäller att vara extremt observant under hela kursen för att inte börja använd den gamla typen av andning som vi är vana vid.

Talträning på McGuire-kurs

Tar kontakt med människor på stan

Dag 2 börjar med att vi alla får svara i telefon på våra rum och öva på att presentera oss med vårt fulla namn när de ringer till oss. Under dagen fram tills lunch arbetar vi samtliga med att både andas kostalt och använda oss av en variant på frivillig stamning som kallas ”Block Release” och ”Hit and Hold”. Detta är själva kärnan i tekniken och här ligger helheten i att skapa en ny vana både med andning, frivillig stamning och själva tekniken vi använder när vi talar. Efter lunch får de nya studenterna följa med någon utav oss som är stark i sitt tal. Under några timmar tar vi alla kontakt med 100 olika människor på stan som vi inte känner sedan tidigare. De nya studenterna får vid detta tillfälle endast observera hur vi gör för att uppnå icke undvikande och våga prata med okända människor på stan.

Håller tal på ett torg

Dag 3 börjar på liknande sätt med uppvärmning, telefonsamtal, vässa andningen och tekniken ännu mer. Efter lunch får de nya studenterna hänga med någon av oss erfarna och själv ta 100 kontakter, med vårt stöd såklart. Därefter får de nya studenterna hålla tal under ca 3 minuter på ett öppet torg med sin nya talteknik. Dessa tal brukar leda till många tårar och känslor som får oss alla att känna igen varandra i att leva med stamning.

Dag 4 får de nya studenterna alla de redskap de kommer behöva inför att gå ut i den riktiga världen och tillbaka med en ny talteknik. 

Komprimerad kurs i Tyskland

Det var min första gång på denna kurs och även mitt första besök i Düsseldorf. Det är samma upplägg som ovan förutom att det komprimeras ihop till 3 dagar i stället för 4. Vi börjar heller inte dagen med att svara i telefon på morgonen. Kursen hålls på engelska, vilket jag tycker är väldigt bra då jag får öva på min engelska.

Erfaren ledare

Emmet O’Connell höll i denna kurs. Han är väldigt erfaren och har varit med och bidragit med sin input för att skapa boken ”Beyond stuttering” som är McGuire’s bok om hela tekniken, vilket gör honom till en väldigt inspirerande instruktör. Han visar även hur viktigt det är att vara med i McGuire under många år och få den fantastiska styrkan i att fortsätta kämpa och inte stanna för hinder. Han har varit med i ca 20 år och vet fortfarande att det finns någonting han vill arbeta med för att bli en ännu skickligare talare.

Tacksam för McGuire

Jag är otroligt tacksam för båda dessa kurser då jag fått arbeta med olika fokuspunkter, stärka mina svagheter i min talteknik och bli en ännu bättre talare.

Efter att man har blivit medlem i McGuire kan man gå på hur många kurser man vill, hur ofta man vill. Jag är otroligt tacksam för McGuire och det har förändrat mitt liv. Jag ser inga begränsningar längre och slipper bära offerkoftan att ”det är synd om mig som stammar”.  

Läs mer om McGuire här

och ännu mer på McGuire-programmets webbsida

P.S. Du kan också söka resebidrag på upp till 1000 kr från Skånes stamningsförening för resor med anknytning till stamning och tal.

Dela inlägget

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email